Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.
Varo ajan ja energian ryöstäjiä verkostossasi

Varo ajan ja energian ryöstäjiä verkostossasi

Julkaistu 03.06.2014

Ovatko tämän päivän verkostot rikastuttavia ja voimia kasvattavia vai jääkö se pelkäksi haaveeksi? Muodostuuko arki sittenkin päinvastaiseksi - voimia kuluu ja ympäristö imee energiaa eikä anna mitään? Yksi tyypillisimmistä ajanryöstäjistä on kuukkeli eli henkilö, joka tuppautuu työtovereidensa pariin usein ilman varsinaista asiaa ja ennalta ilmoittamatta. Näin hän pomminvarmasti sotkee toisten agendan ja vie heidän ajatuksensa ja huomionsa epäoleelliseen. Kuukkeli haluaa vain rupatella ja kenties kysellä itsestään selvyyksiä. Näin saadaan aika kulumaan rattoisasti ja kova kiire aikaiseksi töiden hoitamisessa.

Jaakko Heinimäki kuvaa kirjassaan Seitsemän syntiä luvussa Kateus arvostelijoita, joita voisi pitää Kuukkelin alalajina. ”He eivät yleensä laita itseään likoon eivätkä osallistu vakavissaan  mihinkään, vaan tarkkailevat toisten tekemisiä. Kaikkein arimmalla hetkellä arvostelijat avaavat suunsa ja musertavat arvostelullaan tekemisistään innostuneet henkilöt”. Besserwisser on henkilö, joka imee muiden energiaa latistamalla heitä ja pitämällä oman kynttilänsä jatkuvasti esillä. On turha kuvitella, että verkoston hiljainen tieto hyödyntyy jokaisen henkiseksi  omaisuudeksi besserwissereiden hallitessa infoavaruutta ja yhteistä aikaa. Ainut konsti pärjätä tällaisten kanssa on pyrkiä tukkimaan heidän suunsa mahdollisimman usein, jotta muillekin jäisi sanan sijaa. Norsu-lasikaapissa- tyyppi porskuttaa muut kumoon mennen tullen. Besserwisseristä hän poikkeaa sikäli, että joskus hänen sanomisistaan ja toimistaan on vaikea löytää edes wisseriä – pelkkää voimankäyttöä ainoastaan. Näitä on syytä väistää, ellei halua  tulla tallotuksi. Norsut ovat kovin kovakorvaisia, joten kaunis puhe ei heihin tehoa. Heidät pysäyttää vain isompi ja mahtavampi lajitoveri. Tykittäjä on puolestaan tyyppi, jolla on mielipide asiasta kuin asiasta. Sen hän antaa kuulua kommentoiden jokaista pyytämättä ja varastaa näin  yhteistä aikaa. Tykittäjän tunnistaa siitä, että tämän työpöydän täyttävät iltalehtien pikavisasivut – tietysti ratkaistuina.

Yksi pahimmista energian ryöstäjistä - suorastaan lamaannuttajista – ovat  änkyrät. Heidän tunnuspiirteitään ovat vahva asenteellisuus, henkinen jäykkäniskaisuus,  empatian puute ja röyhkeys. Viisas väistää änkyröitä jo oman mielenrauhansa vuoksi.  Yhdistettynä negatiivisuuteen on änkyräheimo suorastaan maanvaiva ja vitsaus. Änkyröiden alalajina voisi pitää pahanilmanlintuja, jotka kertovat huonoja uutisia, juoruja ja joskus jopa  muunneltua totuutta toisista. Tuntuu, että he suorastaan nauttivat aiheuttamastaan mielipahasta. Myöhästelijä on kiusallinen, mutta sinänsä harmiton ajanryöstäjä. Hän ei ole koskaan paikalla silloin kuin pitäisi. Akateeminen vartti pitää ainakin varata odotteluun. Myöhästelijän kello ilmeisesti jätättää. Hyvä neuvo hänelle kuuluu: kun lähtee ajoissa , ei tarvitse juosta.  Kovakalloisimmat myöhästelijät eivät tosin paranna tapojaan koskaan, vaikka satoja kertoja jäisivät noloon tilanteeseen muiden jo aloitettua palaverin, päivällisen tms yhteisen hetken. Moni myöhästelijä ei kylläkään päivällisiltä niinkään myöhästy. Sisäinen kello vatsan tienoilla siis  toimii. Ajan- ja energianryöstäjien kuuden kärki on siis: kuukkelit, besserwisserit, norsut lasikaapissa, tykittäjät, änkyrät ja myöhästelijät. Kuinka monta kuhunkin luokkaan kuuluvaa löytyy verkostoistasi? Et kai vaan itse ole jonkin luokan edustaja? Jos näin on, voit lohduttautua  ajatuksella, että näin on meistä useimpien kohdalla asian laita. Ellei puhdasverisyyttä löydy, niin pieniä piirteitä eri luokista on helposti havaittavissa meissä jokaisessa.

Kolumnin kirjoittaja Upi Heinonen, upi.heinonen (at) verkostokonsultit.fi